pondělí 28. července 2014

10 Jak vybrat zdraví neškodný opalovací krém? (UV filtry ve zkratce)

Bohužel/bohudík jsem se za poslední roky stala natolik paranoidní, že složení čtu u velké části kosmetiky (a u potravin vlastně taky). Ne že bych vyšilovala hned u prvního parabenu či silikonu nebo šmahem odsuzovala éčka - stejně jako v normálním životě je důležité vidět nejen detaily, ale taky celek. Opalovací krémy jsem kupodivu až do loňska moc neřešila, protože před slunkem se chráním spíš oblečením a zdravým selským rozumem. Tropy jsem nikdy nevyhledávala, léto by pro mě klidně mohlo být do 25 °C max a sem tam osvěžující déšť. O to víc mě na začátku léta, když jsem kontrolovala doporučené datum spotřeby všech svých (tří) opalovacích krémů a repelentů proti hmyzu, překvapilo, jaké UV filtry velká část výrobců používá... Asi v dobré víře, že párkrát za rok nějaké ty pochybné a pro zdraví ne tak optimální složky neuškodí. 


Kamenem úrazu opalovacích krémů jsou chemické UV filtry (absorbéry). Absorbéry UV záření pohlcují, takže paprsky se nedostanou hluboko, jak by se to stalo bez filtru. Dotud všechno ok. Problém však je, že většina chemických sunscreenů není dostatečně otestovaná. A pokud je otestovaná, pak především in vitro v laboratorních podmínkách, ne in vivo (což mně osobně nejde na mozek, jak jinak by se měla testovat kosmetika, aby její testování bylo směrodatné a důvěryhodné?). Jinými slovy - níž uvedené UV filtry jsou rizikové jak pro hormonální systém (můžou ovlivňovat hladinu hormonů obdobně jako parabeny), tak druhotně pro životní prostředí. Mají totiž schopnost dostat se přes kožní bariéru (vzpomínáte na Daltony?).

Rizikové UV filtry (povolená procentuální koncentrace je stanovena americkou FDA):
- Oxybenzone (Benzophenone-3, BP-3), povolená koncentrace 6 %
- Sulisobenzone, (Benzophenone-4), max 10 %
- Homosalate (HMS); maximální hranice na 15 %
- 3-benzylidene camphor (3-BC); podle FDA by obsah neměl být vyšší než 2 %
- 4-methylbenzylidene camphor; v USA mezi aktivní UV filtry řazen není, v Evropě je klasifikován jako potenciální hormonální disruptor
- 2-ethylhexyl 4-dimethylaminobenzoate (OD-PABA, Padimate O), derivát dřív populárního PABA. Riziko tkví v tom, že uvolňuje volné radikály a poškozuje DNA.
- 4-aminobenzoic acid (PABA)
- Ethylhexyl methoxycinnamát (OMC), podle FDA je maximální koncentrace stanovená na 7,5 %
Tenhle UV filtr si v poslední době vysloužil velké diskuze, protože dTest ho označil za potenciálně rizikový, kdežto opozice argumentuje tím, že žádné zdravotně závadné účinky zatím prokázány nebyly. Názor ať si udělá každý sám (pro mě osobně je závěr, že něco zatím ještě není prokázáno, dost pochybný - přestože doposud je pořád ještě víc věcí neprokázaných než prokázaných).


Podle studie uvedené na PubMed mají zmíněné UV filtry obecně vliv na vývoj plodu během těhotenství a ovlivňují funkci štítné žlázy. UV filtr BP-3 byl během výzkumu nalezen v 96 % ze vzorků moči pořízených v USA, a mnohé jiné filtry se vyskytovaly v 85 % vzorků mateřského mléka (Švýcarsko). 

Složky mají hodně synonym
Dalším malým háčkem, na který se uvědomělí konzumenti můžou chytit, je skutečnost, že každá z výš uvedených chemických složek má hromadu synonym. Takže i když na obalu nenajdete zrovna ten svůj rizikový UV filtr, neznamená to, že tam není (klidně se tam může schovávat, jen pod jiným jménem). Proto oceňuju nařízení, podle kterých výrobce jasně musí uvést, jaké aktivní složky v krému najdu (většina pro to na obalu vyhrazuje speciální rámeček), čímž se vyhnu zdlouhavému luštění.

UV filtry bez prokázaného zdravotního rizika
Kdo se chce mermomocí vyhnout bílé vrstvě na kůži a přitom se nestresovat rizikovými chemickými UV filtry, doporučuju jednoduchého průvodce od EWG Skindeep. V opalovacích krémech pak hledat UV-filtry: Mexoryl SX, Tinosorb S a avobenzone (max 3%). 
Jiné časté chemické UV filtry jsou třeba octocrylene nebo ethylexyl salicylate (octisalate). Oba dva jsou stabilní a s nízkým rizikovým profilem, octisalate se navíc dobře doplňuje s už zmíněným avobenzonem, který kůži chrání proti UVA záření. 
Takže (zatím, než vyjdou další studie?) je jejich používání naprosto bezproblémové.  


*** 

Co jsem našla ve svých opalovacích krémech (pominu neaktivní složky jako konzervanty atp.):

Oriflame SOL Kids SPF  25, 125 ml


UV filtry:
Octocrylene - ok
Butyl Methoxydibenzoylmethane (aka avobenzone) - ok
Ethylhexyl methoxycinnamate - ko
Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol - ok

Vcelku tedy slušné sunscreenové skóre (možná proto, že výrobek je určen pro děti), které celkově můžou narušovat "jen" parabeny. Čekala bych, že se dozvím koncentraci jednotlivých UV filtrů, ale opalovací krémy se v EU řadí mezi kosmetiku, tudíž se množství/koncentrace aktivních látek ve složení uvádět nemusí. Uklidňuje mě fakt, že opalovací krém byl vyroben v Anglii a že tedy podléhá evropským nařízením o testování a bezpečnosti opalovacích prostředků.

Alba Botanica Hawaiian Sunscreen, SPF 45, 113 g


Aktivní složky:
Homosalate - v hranicích maximální koncentrace (viz výš), takže ok
Octocrylene - ok
Ethylhexyl methoxycinnamate - ko
Ethylexyl salicylate (octisalate) - ok
Titanium Dioxide - ok

Přehledné složení a koncentrace jednotlivých složek v povolených hranicích (v USA jsou opalovací prostředky řazeny mezi léčiva a výrobce je tedy nucen uvést i jejich koncetraci), ale dál tenhle opalovací krém používat nebudu. Odevzdám ho do lékárny, ať si s ním dělají, co chtějí.

Aubrey Organics, Natural Sun SPF 30


Aktivní složky:
Zinc oxide 12 % - ok
Titanium dioxide 5,6 %  - ok

Oba dva oxidy patří mezi blokátory slunečního záření a jsou bezrizikové (podle americké FDA, v EU oxid zinečnatý/zinc oxide jako UV filtry schválený není). Aubrey Organics neobsahuje žádné chemické UV filtry, takže úplně odpadá starost o případnou hormonální dysbalanci. 

***

Přes zinc oxide a titanium dioxide se plynule dostáváme ke druhé skupině sunscreenů - fyzikálním blokátorům. Fyzikální filtry (nebo taky minerální filtry) sluneční záření odrážejí. Nejsou alergenní ani neovlivňují hormonální hladiny v organismu, zato se v souvislosti s nimi objevuje pojem nanočástice.
Důležitým faktorem při odrážení slunečních paprsků je totiž velikost částic (o mikropigmentech a nanočásticích se vedou živé diskuze napříč kosmetikými fóry kvůli zdravotním rizikům, někteří výrobci minerální kosmetiky sami deklarují, že jejich výrobky nanočástice neobsahují, např. Tikei).  
Proč zrovna tady velikost hraje roli? Čím menší rozměry částic, tím lepší roztíratelnost a bohužel také případné větší zdravotní riziko (např. při vdechování nebo při překonávání kožní bariéry - zase tu máme Daltony). Můžeme se přít o to, kolik z nás pravidelně vdechuje opalovací prostředky, ale nechce se mi věřit, že by mezi námi byli takoví fajnšmekři, kteří sjíždí lajnu opalovacího krému dvakrát denně... V porovnání zdravotních rizik mezi chemickými a fyzikálními filtry můžu říct, že si raději vyberu menší zlo a budu i nadále preferovat minerální filtry. 

K nejznámějším blokátorům patří:
- oxid titaničitý (titanium dioxide)
- oxid železnatý (iron oxide)
- oxid železičitý
- talek (talc)
- oxid zinečnatý (zinc oxide), který se však v EU jako UV filtr deklarovat nesmí, zatímco v produktech vyrobených třeba v USA ho jako aktivní ochrannou složku najdete (viz můj opalovací krém od Aubrey Organics)
- magnezium oxid (magnesium oxide)
- kaolin (kaolin)
- barium sulfát (barium sulfate)

Nejefektivnější a nejčastěji používané jsou oxid zinečnatý a oxid titaničitý v koncetraci 5-20 %.  Jestli se líčíte minerální kosmetikou, asi vám bude hodně názvů povědomých - kromě SPF mají minerály i funkci barviv. V opalovacích prostředích je to bohužel nevýhoda, protože na kůži tvoří viditelnou bílou vrstvu. Což by plážové estéty mohlo trochu iritovat. Do jaké míry je však důležitá estetika na úkor zdraví, si každý musí promyslet sám. 

Hodně opalovacích prostředků proto kombinuje jak chemické, tak fyzikální filtry - zčásti kvůli estetice, zčásti pak aby kůže byla chráněna proti pokud možno nejširšímu světelnému spektru.

Třetí skupinou UV filtrů jsou přírodní oleje (jojobový, malinový, bambucké máslo atp.). Skoro všechny oleje mají určitý SPF, jeho hodnota ale nebývá přesně zjistitelná kvůli původu oleje, způsobu extrakce z ořechů/semen atp. V EU, kde SPF musí být aspoň 6, aby se složka mohla počítat mezi UV filtry (k dnešnímu dni je v EU mezi UV filtry řazeno 26 látek), nejsou přírodní rostlinné oleje jako UV filtry schváleny.

Dobrou taktikou je taky koukat ve složení po antioxidantech (vitamín C/kyselina askorbová/ascorbic acid, vitamín E/alfa-tocoferol atp.). Antioxidanty pomáhají tlumit případné popálení a mohou částečně zamezovat poškození kůže po zásahy UVA paprsky (záření, které způsobují stárnutí).

Jak se tedy účinně a zdravě ochránit před slunečními paprsky?
Obléct na sebe něco světlého, lehkého, na hlavu klobouk a zbytek natřít opalovacím krémem. Výběr opalovacího krému je pak už individuální, na základě fototypu a zdravotních preferencí.

Krásné slunečné léto!


Volně čerpáno z:
http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/03/07.pdf, 20140723
http://www.medicabaze.cz/index.php?sec=term_detail&categId=9&termId=1437&tname=Opalov%C3%A1n%C3%AD+-+nebezpe%C4%8D%C3%AD+a+ochrana+k%C5%AF%C5%BEe, 20140725 
http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Angaende-zinkoxid-Zinc-Oxide-i-solskyddsprodukter/, 20140725
http://www.ewg.org/research/what-scientists-say-about-vitamin-sunscreen, 20140720
http://www.ewg.org/2014sunscreen/best-sunscreens/best-beach-sport-sunscreens/, 20140726
http://www.ewg.org/2014sunscreen/about-the-sunscreens/, 20140720
http://www.dtest.cz/clanek-3664/test-opalovacich-pripravku-pro-deti-2014, 20140723
http://www.dtest.cz/clanek-3683/dtest-opalovaci-pripravky-pro-deti-tretina-nesplnila-deklarovanou-vodeodolnost, 20140723
http://www.dtest.cz/clanek-3692/vyjadreni-k-otazkam-tykajicim-se-testu-opalovacich-pripravku, 20140723
http://www.vitalia.cz/clanky/dtest-ocernil-opalovaci-kremy-vyrobce-svolava-pravniky/, 20140725
http://www.biodrogerie.cz/clanky/opalovaci-kremy-je-dtest-prilis-prisny/, 20140724 
http://ktf.se/files/2012/10/Solvard_QA_120302010.pdf, 20140727

Úplně nakonec bych vám chtěla poděkovat, že sem pořád chodíte, čtete (a komentujete), navzdory tomu, že příspěvky jsou většinou dlouhé a objevují se v delších časových intervalech. Ono totiž trochu trvá, než obsáhnu jednotlivosti a poskládám je do souvislého celku. A pak ještě bojuju, aby konečné vyznění bylo čtenářsky stravitelné a pochopitelné. Na druhou stranu mě právě tohle baví. I když by možná nebylo na škodu, kdybych si občas odlehčila a vlípla jen pár vět a jednu fotku... 

P.S.: Tak jsem si ještě jednou přečetla nadpis... Prý UV filtry ve zkratce... Ehm... pro příště moje zkratky berte s rezervou.

10 komentářů:

  1. To my děkujeme za takovéto články. Je to dost osvěžující, číst na blozích něco podloženého s prakticky akademickou úrovní v rámci relevantních témat :) chystám se na nákup nového opalováku, tak si myslím, že zrovna tohle využiji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Mně tohle soukromé bádání hodně pomáhá. Hlavně v hledání a nacházení souvislostí. Dřív jsem byla mnohem víc ovlivnitelná reklamou, cenou, názory mou uznávaných autorit, dnes se rozhoduju svobodněj a investice jsou dlouhodobější a s větším zdravotním i finančním ziskem.

      Vymazat
  2. Wow! Díky moc. Úžasně napsané. Z mojí mini sbírky překvapivě nejlépe dopadl opalovák Balea z DM. Bohužel Korres i Andalou Naturals obsahují OMC, což mě poněkud rozladilo. Teď opravdu nevím, co si s nimi počít.
    Dobrou zprávou je, že se kvalitní ochrana před sluncem dá pořídit i v drogérii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, takže pro nerizikové opalováky není zapotřebí chodit daleko!

      Vymazat
  3. Pořád mi to vrtá hlavou, tak hodím dotaz do placu. Když se nějaká látka najde v moči... tak to samozřejmě znamená, ze se látka dostává do těla a tak...ale neznamená to i to, že se jí tělo umí zbavit? Asi by se muselo prozkoumat i to, co se děje s tou látkou v těle a co tam ovlivňuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a to se právě konkrétně v té studii zkoumalo (že se pravděpodobně rozkládá na deriváty a ovlivňuje hladinu hormonů).
      Jinak je otázka, v jaké podobě se něco v moči/potu/mateřském mléce atp. najde, tělo nefunguje jako průtokový systém. Obecně si myslím, že největší průšvih znamenají potraviny/kosmetika ovlivňující činnost a funkci endokrinních žláz. Takže je určitě pozitivní, že se tělo určitých věcí umí zbavit, otázka je, jestli je tohle vědomí natolik uklidňující, že do sebe/na sebe budem cpát cokoli.

      Vymazat
  4. Ahoj, teď jsem se vrátila z Egypta a jak to bývá, musela jsem tam dokoupit opalovací emulzi, protože dceři došla a odmítla můj přírodní opalovací olej od Karel Hadek. Kupily jsem nějaký místní, protože po prostudování složení jsme zjistily, že všechny u nich vyráběné, mají méně chemikálií než klasické značky jako Nivea a spol.
    Náš Astrid, co nám došel, ten měl chemické složení asi na 8 řádků, kdežto ten egyptský ( možná to byla i nějaká licence, nevím) obsahoval jenom 6 složek a tři z toho byly éterické oleje. Takže tak.
    Jinak, opalovaly jsme se pod slunečníkem po celých 14 dní, na sluníčku jsme byly jenom při plavání, přechodech z místa A do místa B a na lodi na výletě. I šnorchlovaly jsme v bílém triku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak si ten egyptský opalovák vedl u místních v konkurenci se zahraničními značkami? Já si pamatuju z Kurdistánu, že regionální značky tolik netáhly (třeba olejové mýdlo, z dekorativky třeba místní černočerné oční linky), zato cokoli z Evropy nebo USA šlo na dračku.

      Vymazat
    2. Jak si vedl, to jsem nezkoumala, ale byl v nabídce všude, tak předpokládám, že ne špatně. A abych pravdu řekla, místní na pláži moc vidět nebyli. :-)
      Co jsem zaslechla, oblíbený byl olivový olej s citronovou šťávou, ale do toho bych nešla, to je spíš pro snědou kůži.

      Vymazat
  5. Také děkuji za článek, není mi jedno, co na sebe patlám. Nepatřím mezi marnivé "blondýny", které kvalitu výrobku posuzují podle toho, kolik lidí ho má, že moc voňáňkuje, má pěkný obal nebo byl za 5,50 v supermarketu. Výběr mám stížený tím, že hledám opalovák s certifikátem HCs )netestovaný na zvířatech). Narazila jsem právě na americkou Alba Botanica, o které jsi tu psala, že už si jí nekoupíš, proč? Nebo máš/máte ostatní čtenářky tip na NE nebezpečný opalovák s HCS? Byla bych vděčná, zatím jsem koukala na KISS MY FACE, u té AB mi vadí, že tam je palmový olej, který bojkotuju všude, v kosmetice i jídle. Moc díky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!