středa 20. srpna 2014

102 Malý průvodce po "no 'poo" metodách

Vyzkoušela jsem všechno níž popsané, ale ne všechny metody mi vyhovují. Bezšamponovou péči maximálně oceňuju, vlasy vypadají fantasticky a jsou zdravé, nevypadávají a nelámou se. Vlasy oplachuju zásadně vlažnou nebo studenou vodou, přispívá k lesku a vlasy se po ní nekudlí jako po teplé nebo horké vodě. Podstatou bezšamponových metod je vyhnout se vysušujícím složkám v šamponech (sulfáty) a silikonům, případně parabenům (konzervantům). No 'poo metody bývají taky finančně mnohem výhodnější - v dlouhodobém měřítku - než klasické kombo šampon + kondicionér. 

Dlouhodobě jsem vyzkoušela:

Balzámová metoda (CO - Conditioner Only)
- vhodná pro suché, poškozené vlasy

Postup: 
Aby se z vlasů odstranily silikony, je dobré je umýt tzv. posledním šamponem s obsahem sulfátů (šampon ale zároveň nesmí obsahovat silikony). Pak už stačí jen nanést balzám a lehkým krouživým pohybem umýt pokožku hlavy. K dalším mytím šampon nebude potřeba. Balzám nikdy nebude pěnit! Spláchnout vlažnou vodou a je vystaráno. Vlasy nabydou pevnosti a vlhkosti a přirozeně vlhké vlasy se začnou víc vlnit.

Výhody:
+ vlasy se rychle dostanou do dobré kondice
+ vlasy se dobře rozčesávají

Nevýhody:
- vyžaduje dobrou znalost jednotlivých složek a důkladné pročítání etiket
- na určité řady nebo výrobce se nedá moc spolehnout, protože někteří výrobci složení čas od času obměňují
- nelze se vyhnout konzervantům
- při dlouhodobějším používání může balzám vlasy zatížit, takže jsou bez objemu a zplihlé (balzámy s proteiny)

Moje zkušenosti:
BM byla moje záchrana v období, kdy jsem se vracela z tmavé barvy ke své původní barvě vlasů a prodělala zesvětlovací melíry. Vlasy se do viditelně lepší kondice dostaly prakticky hned po prvním použití, i když samozřejmě spíš jen na dotek - poškozený vlas neopraví nic, ten může akorát vypadnout a nahradit ho může jen vlas zdravý. 
Než si najdete ten svůj kondicionér, který vám vyhovuje, může to trochu trvat. Na umývání vlasů u hlavy je dobré obstarat si lehčí kondicionér bez proteinů, do délek naopak víc pečující balzám.
BM podpoří přirozené vlastnosti vlasů tím, že jim dodá vlhkost, tzn. vlnité vlasy budou vlnité, ale rovné se nezvlní nikdy! Čímž nechci říct, že BM se pro rovné vlasy nehodí - naopak! Profitovat z ní můžou všichni ti, kteří na hlavě mají pár chlupů.
Po zhruba dvou (?) letech jsem jsem BM opustila kvůli sodě.


Rasul
- marocký jíl (rasul)

Postup:
Cca jednu lžíci nadrceného rasulu smíchat s jednou až dvěma lžícemi teplé vody (rasul teplou vodu nasakuje líp než studenou). Já používám rasul nalámaný a množství většinou odhaduju, snažím se, aby mi vzniklá pasta nezbyla do zásoby. Dá se sice schovat na příští mytí, ale hůř se rozmíchává s vodou. 
Pasta se aplikuje pouze ke kořínkům, do pokožky hlavy (v délkách nadělá akorát paseku! Nezkoušejte to). Jemně vetřít, promnout a spláchnout vlažnou vodou. V případě, že vlasy jsou na dotek drsné a nepoddajné, je dobré použít kyselý oplach. 

Výhody:
+ výrazný objem
+ velké definované vlny, které se snadno upravují a dobře drží

Nevýhody:
- ekonomická dostupnost (v závislosti na ceně a kvalitě rasulu)
- vlasy můžou být na dotek nepoddajné a pokud je dobře neopláchnete, až jakoby obalené jemným rasulovým potahem
- náročná na čas a množství vody při oplachování
- je zapotřebí pravidelné, důkladné umytí délek, protože rasul se v nich rád usazuje

Moje zkušenosti:
Rasul používám v případě, že chci dosáhnout pořádného objemu a velkých, dobře držících vln. Na pravidelné mytí ho nepoužívám, špatně se mi vymývá z délek.



Soda + kyselý oplach:
- cca 2 polévkové lžíce jedlé sody a jablečný ocet na opláchnutí (poměr s vodou 1:10). Místo jablečného octa se dá použít i klasický kuchyňský ocet nebo citronová šťáva.

Postup:
Jedlou sodu smíchat se dvěma lžícemi vody a jemně vetřít do pokožky hlavy. Kůži důkladně, ale jemně promnout a sodu dobře vypláchnout vodou, nejlíp vlažnou. Hlavu spláchnout kyselým oplachem (soda je zásaditá a pH je zapotřebí vyrovnat něčím kyselým). Hotovo!

Výhody:
+ cenová dostupnost (letos jsem si na třítýdenní dovolenou zabalila malý kalíšek se sodou, cca 50 gramů, a ocet dokoupila za pakatel v první destinaci, kde jsem si potřebovala umýt vlasy).
+ skladnost (obojí se dobře balí na cesty, případně se snadno dokoupí v nejbližším obchodu s potravinami)
+ čisté a pružné vlasy s definovanými vlnami
+ vlasy vydrží dlouho čisté

Nevýhody:
- chce to vyladit poměr octa a vody
- ocet je ve vlhkých vlasech cítit, s uschnutím pach vymizí
- čas od času je zapotřebí vlasům dopřát zábal, aby délky nabyly měkkosti (hodí se třeba vejce nebo vlasová maska)

Moje zkušenosti:
V současnosti můj nejoblíbenější způsob mytí vlasů, praktikuju pravidelně přes půl roku. Pokožka hlavy je v perfektním stavu, netrpím na lupy, neškrábu se, vlasy jsou čisté další tři čtyři dny (umývám je většinou proto, že ač je pokožka neumaštěná, do délek si často sahám a tak vypadají "opotřebeně"). Ráda sodu+ocet kombinuju s vejci nebo kondicionérem - před umytím do suchých délek nanesu vejce/kondicionér a nechám cca 20 minut působit. Opláchnu vlažnou vodou a umyju sodou, spláchnu octem.


Srovnání BM / rasul / soda + ocet


Další bezšamponové metody (kterým z různých důvodů moc neholduju):

Vejce:
1-2 vejce v závislosti na délce vlasů, případně lžíce medu (nebo aloe vera)

Postup:
Vejce rozmíchat, případně lehce našlehat, smíchat s medem nebo aloe vera. Poutka, která spojují žloutek s bílkem, je praktické odstranit ještě před rozmícháváním. Vmíchat do suchých vlasů od kořínků až po konečky a nechat působit cca 10 minut. Já vlasy ráda balím do potravinářské fólie, líp se v nich drží teplo. Při oplachování je dobré použít vlažnou nebo přímo studenou vodu, jinak vaječná bílkovina začně koagulovat a ve vlasech zůstanou bílé cucky. 

Výhody:
+ okamžitý lesk
+ pevné, zdravé vlasy

Nevýhody:
- lecitin ve vejcích může vlasy při dlouhodobém použití zatěžovat a vlasy tak plihnout
- různé vlasy potřebují různý poměr žloutek : bílek (na suché vlasy se bílek nehodí, mastné vlasy ho pravděpodobně uvítají)
- trochu piplavá metoda, která může být i finančně náročná (cena vajec)

Moje zkušenosti:
Vejce používám zhruba jen jednou do měsíce, spíš jako vitamínový/proteinový zábal než na mytí. Našlehaná vejce vetřu do délek a nechám působit kolem dvaceti minut, pak umyju sodou a opláchnu jablečným octem. Vlasy jsou čisté a nadýchané, vlny však míň definované.

***

Březové listí:
- březové listí, voda, sklenice s víčkem

Postup:
Hrst čerstvých březových listů protřepat ve sklenici s čtvrtlitrem vlažné vody, nechat stát zhruba půlhodinu. Z listů se uvolní saponiny, které vlasy odmastí. Listí lze i nasušit, hrsti čerstvých listů odpovídají pak 3 lžíce listů sušených. Pro změkčující účinek jde dobře použít závěrečné spláchnutí octem.

Výhody:
+ saponiny dobře odmastí
+ levná náhrada šamponu

Nevýhody:
- musíte vědět, jak vypadá bříza a kde stromy rostou
- v sezóně je zapotřebí jednat rychle a natrhat si listí do zásoby, tzn. pro spontánní lidi tahle metoda nepřipadá v úvahu
- koncentrace saponinů může dost kolísat, takže v některých případech se tahle metoda dá přirovnat k WO 

Moje zkušenosti:
Umývala jsem dvakrát a stačilo. Ne že by to byla špatná metoda, ale vlasy mi dokonale umyje mnohem dostupnější soda. Ale znáte to: Kdybyste se ocitli v pustině a museli se obejít bez všech výdobytků civilizace, podobné znalosti z botaniky jsou k nezaplacení.

***

WO (water only)
Jak už název napovídá, vlasy se umývají jen vodou. 

Postup:
Podtstanou je masáž pokožky hlavy, pravidelné kartáčování a umývání vlasů pod tekoucí vodou. Pokožku hlavy jemně masírujte prsty, tím se mechanicky uvolní nečistoty, kterí pak spláchne voda.

Výhody:
+ nepotřebujete nic než tekoucí vodu
+ maximálně šetrné k vlasům, pokud má voda správnou tvrdost (pH)
+ perfektní k jemnému čištění vlasů "mezi mytími" (tzn. ještě se vám nechce/nemůžete použít sdu/rasul/vejce/břízu, ale vlasy už nějakou tu péči potřebují. Tam, kde jiní používají suchý šampon, "noupůáři" sáhnou k čisté vodě). 

Nevýhody:
- voda z kohoutku většinou lehce vysušuje
- většinou nedokonalé čištění, které je zapotřebí doplnit jinou metodou
- pozor na vysoké účty za vodné a stočné

Moje zkušenosti:
Vlasy se mi nikdy nepodařilo umýt dokonale, vždycky jsem měla trochu umaštěný pocit a raději si o den později, maximálně dva vlasy umyla sodou. V případě nutnosti chápu opodstatnění, jako všední řešení je WO pro mě nepoužitelná metoda. 

Toliko k tomu, co mám prověřeno já (víc informací k no 'poo najdete pod záložkou se stejným názvem). Vlasy se dají umývat na x dalších způsobů (sama používám ještě pevná mýdla s obsahem olejů, o nich ale třeba někdy příště), pokud nějaký upřednostňujete vy, určitě hoďte do placu stručný popis.

Mějte se hezky!

102 komentářů:

  1. Já bych strašně ráda používala jen sodu s octem, ale po olejovém zábalu to prostě musím umýt šamponem.

    Jinak rasul používám taky jen málokdy, taky mě to nebaví smývat :D
    no a balzámovou metodu se stále bojím vyzkoušet, i když na ty moje suché vlasy by to asi šlo a navíc tu mám kondicionér od Weledy, kterej by neměl mít ani sulfáty, silikony nebo parabeny, tak to zkusím prubnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. BM je trochu nezvyk a podle komentů to ne všem sedne. Navíc je náročnější na výběr balzámu, možná je Weledy na běžné mytí asi trochu škoda...

      Vymazat
  2. Super článek, určitě hodlám něco z toho vyzkoušet - obzvláště se mi líbí metoda se sodou :-) Měla jsem v plánu pořídit si rasul, jen pořád váhám od koho, prý je rozdíl mezi jednotlivými dodejci markantní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíly asi budou znát. Já si šetřím ten svůj lámaný rasul - práškový, ač koupený přímo v Maroku, zas až tak omračující nebyl. Jo a soda je překvapivě účinná!

      Vymazat
  3. Ďakujem za zhrnutie. Už dlho sa odhodlávam skúsiť soda/ocot. :) Prosim akurát - môžem na to hneď hupsnúť, alebo si dať medzičas s BM? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hupsni na to hned. BM není jako mezičlánek zapotřebí.

      Vymazat
    2. Už mám dve umytia za sebou. :) Díky. Akurát teda ešte riešim, čo s tou hennou. :D

      Vymazat
  4. Užitečné :), dobrá práce.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrá inspirace pro experimenty. Já používám, jak píšeš "pevné mýdlo s obsahem olejů" a kyselý oplach. Když jsem zkoušela mýdlo (tuhý šampon) bez kyselého oplachu, vypadalo to, že tudy cesta nepovede, s octovou vodou je to paráda. Teď zrovna používám rýžový ocet, ale ono je to asi jedno. Konvička Čajová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, rýžový ocet! Mně došel jablečný a tak mám doma klasiku český stolní ocet, ale po rýžovém bych mohla kouknout v tom malém asijském krámku u nás na rohu.
      S mýdlem mám úplně stejnou zkušenost, chce to nějakou kyselou tečku na závěr.

      Vymazat
  6. Je zajímavé, že většina článků, co jsem o no poo četla, byla psána kudrnatými ženami... Tak teď přemýšlím, co by mi to s vlasy udělalo (plihnoucí, jemné, rovné). No, BM určitě ne, možná minimálně někdy vyzkouším tu sodu s octem. (Jen si musím pořídit ten jablečný, klasický český ocet si na hlavu fakt dávat nechci... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to asi strukturou vlasu, ty vlnité/kudrnaté jsou vypadají na průřezu jinak. Stolní ocet jde taky, jen je trochu víc cítit.
      Dej vědět, jak Ti soda s octem sedla!

      Vymazat
    2. Na jemné, rovné, krátké vlasy je parádní rasul.Objem je skvělý a vymývá se dobře.

      Vymazat
  7. Díky, díky, díky. Díky tobě jsem objevila sodu s octem a moje vlnitý vlasy nebyly snad nikdy hezčí. Vždycky jsem je měla suchý a teď netuším, co to znamená. Trápilo mě svědění pokožky hlavy téměř hned po umytí a teď jsem tenhle problém posunula o několik dní.
    Jen pořád netuším, jak se ti daří vymýt maska (co obsahuje olej) sodou. I když jsem zkoušela opravdu pidi množství oleje, tak jsem měla vlasy pěkně mastné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ricinový olej nejde sodou vymýt vůbec, kokosový jde (na několikrát). Ale je lepší použít nějaké tekuté mýdlo s oleji (třeba Dr. Bronners) nebo rovnou poslední šampon se sulfáty, případně balzám.
      Jsem ráda, že máš ze svých vlasů stejně dobrý pocit jako já z těch svých! Ať jsi spokojená i dál!

      Vymazat
    2. Jenom takový malý tip. Před pár dny se mi povedlo vymýt ricinový olej žitnou moukou. Po prvním umytí byly úplně mastné od oleje, později při druhém mytí jsem je rovnou umyla dvakrát po sobě a vlasy už byly hezky umyté.

      Vymazat
  8. Milá cyklistko, díky sbírání info ohledně zlepšení kvality svých vlasů jsem loni v létě objevila Tvůj blog a nadšeně zkusila BM. Bohužel - vlasy strašně mastné, vypadaly neumytě atd.atd. Zkoušela jsem pak všelicos - silikony, nesilikony, vlasy pořád hrozný. Letos v létě jsem se znovu zaměřila na BM, opravdu vše pečlivě nastudovala a stejná situace jako loni. Pro moje vlasy to bohužel nebude - mám je sice suché, lehce vlnité, ALE jemné a extra velké množství jich taky není. Zaujala mě ale soda + ocet (zatím cca 3 týdny a jsem nadšená! Vlasy začínají ztrácet takovou tu hnusnou vysušenou horní vrstvu, oproti dřívějšku taky hodně češu a vypadají líp. A hlavně - nemusím pak už používat žádnou další vlasovou kosmetiku. Občas dám vajíčko nebo třeba jogurt jako masku. Uvidím, jak to bude dál, ale momentálně jsem fakt spokojená. Vím, že nikdy nebudu mít takové ty rovné pevné kvalitní vlasy, po kterých toužím celý život, ale i ty moje můžou vypadat hezky a být zdravé.

    Chtěla jsem se zeptat - zkoušela jsi někdy např. nějaký speciální mycí olej na vlasy? V ČR např. Karel Hádek.

    Takže - jsem strašně ráda, že jsem Tvůj blog objevila, moc děkuju za všechny články a informace - moc mi to všechno pomohlo.

    Měj se moc hezky, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepsala Ty jsi mi někde pod článek o BM, že Ti nesedla? Jestli si Tě vybavuju správně...
      "Ta hnusná vysušená horní vrstva" - jj, vím, co máš na mysli, ty svrchní suché vlasy mě vždycky iritovaly, dnes je to naštěstí pasé. A jak píšeš - hlavně že vlasy jsou zdravé a hezky vypadají, protože honba za určitým typem vlasů je ztrátou času (já jsem si svého času přála rovné, těžké, splývavé vlasy, ale geny neoblafnu).
      Děkuju za milý koment a přeju krásné babí léto!

      Vymazat
    2. Zapomněla jsem na mycí oleje - nezkoušela jsem. Třeba někdy v budoucnu, jestli na ně někde natrefím...

      Vymazat
    3. Vím, že jsem Ti jednou už psala, ale nemůžu si teď vzpomenout, jakýho konkrétního tématu/článku se to týkalo.

      Jinak jsem teď aktuálně cítila, že vlasy zase potřebují trochu změnu, takže jsem umyla balzamem a paráda. Takže to asi nakonec budu nějak střídat - vlastně jsi něco takového psala i v článku o typech vlasů. Každý si holt musí sám přijít na to, co mu vyhovuje, než to zatratí:-)

      Ještě jednou díky, užívej si svůj krásný stav a ať se vše daří:-). M.

      Vymazat
  9. Ahojte, len taka technicka otazka- ako pouzivat to tuhe mydlo s olejmi? Mam take so zihlavou, na obale pisu, ze len napenit a zmyt vodou, ale skusila som a dopadlo to katastrofalne...zeby trochu octu na oplach?
    Luc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud to bez oplachu nefunguje, tak jeste kysely oplach, aspon mne se osvedcil velmi dobre. Pred vyzkousenim octove vody jsem to videla tak, ze mydlo budu pouzivat na telo, ale rozhodne ne vlasy, s octovou vodou je to uplne jine. Tak snad to taky pomuze. Konvicka Cajova

      Vymazat
    2. Ten oplach by mohl pomoct, jak píše Konvička. Já mám tuhé mýdlo s kozím mlíkem a oplach dávám většinou taky. Ne vždycky, záleží na stavu vlasů před umytím.

      Vymazat
  10. Mili cyklisti,
    V snahe opat si zavlnit vlasy kt sa z neznamych pricin posledne tri roky uplne vyrovnali som skusala BM ale na mojich vlasoch (tvrde huste droty) to nefungovalo-boli tazke, splihle a musela som vyrazne zvysit frekvenciu umyvania.
    Zaujala ma medota ocot+soda ale nie som si ista co to v kombinacii s hennou moze vykonat? Kvoli sedinam hennujem uz dlho, viem ze henna lepsie chyta na kyselo ale bojim sa tej sody (farbim kvoli sedinam, v odrastoch najvyraznejsie)- nestretla si sa s tym?
    Dakujem a gratulujem k brusku ( aj so zistnych dovodov -tesim sa na tipy na prirodnu detsku kozmetiku prip som zvedava ci sa chystas na latkovky alebo alternativy plienok)
    M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli je henna ve vlasech dostatečně "zažraná", asi bych se soda nebála, ale vzhledem k tomu, že ještě několik dnů po barvení oxiduje, pravděpodobně by soda imho mohla být kontraproduktivní. Nemyslím si ale, že by vlasy u kořínků drasticky změnily odstín. Chtělo by to zeptat se nějakého chemika nebo aspoň botanika?! Já totiž moc nehennuju a když už, mám ve směsi velký podíl amly a katamu...
      Moc děkuju za gratulaci, chystám se látkovat navzdory tomu, že bydlíme v domě se společnou (věčně vytíženou) prádelnou, případně sem tam použít jednorázovky (v porodnici určitě a pak se uvidí). Přírodní dětskou kosmetiku zatím moc neřeším, nějaké oleje už mám nachystané podle vlastního uvážení a zbytek se ukáže v závislosti na tom, jak se prcek bude vyvíjet.

      Vymazat
    2. mrkni se na Henny.cz možná tam najdeš produkt přírodní na mytí vlasů. Používám hennu přírodní a dále využívám oleje do vlasů, vlasy jsou poté nádherné a voňavé :)

      Vymazat
  11. Mila cyklistko,
    Laka mne vyzkouset metodu soda/kysely oplach, ale nemam zcela jasno ohledne postupu - smes sody s vodou se nanese a vmasiruje pouze do pokozky hlavy, ale do vlasu samotnych ne? Mohla bys, prosim, poradit?

    Moc dekuji za Tvuj velmi inspirativni blog! Tvoje filozofie efektivniho minimalismu v peci o plet mne nadchla a take dalsi Tve postoje, napr. ekologicke, eticke, apod., jsou mi velmi sympaticke.
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavlo! Jenom do pokožky hlavy, do vlasů samotných není soda zapotřebí. Většinu špíny v délkách smyje voda, čas od času stačí použít balzám, poslední šampon nebo třeba i vejce. Pokud se teda většinu času nezdržuješ v hodně prašném/umaštěném prostředí, s tím sama nemám zkušenost.
      Samotnou mě třeba překvapilo (a někdy pořád ještě překvapí), jak soda a ocet vlasy umyjí, ta čistota je přímo hmatatelná.
      Děkuju moc za poslední odstavec a že sis našla čas napsat zpětnou vazbu! Mně dělá radost žít podle toho, co píšu, a psát podle toho, jak žiju, ale někdy mi to přijde tak strašně samozřejmé a fádní, až málem nevím, co zajímavého by se na tom ještě dalo najít... :)

      Vymazat
  12. Rasulem myji ráda, ale musím to prostřídávat, protože mám stejnějako ty problémy s vymytím z délek. Bývají na dotek ulepené a o to víc se na ně chytá bordel. O obtížném rozčesávání ani nemluvíc. Ovšem objem stojí za to :)
    Překvapivě dobré zkušenosti mám i s mytím žloutkem a medem. Vlasy mám rovné, plihnoucí a opravdu je umyje, jsou krásně hladké a příjemné na dotek. Když jsem zkoušela i bílek, byly hned po uschnutí mírně mastné u kořínků, jakoby přepečované a do pár hodin by se ona přepečovanost určitě změnila v regulérní mastnotu. Navíc vzhledem k tomu, že máme vlastní slepice, je to jeden z nejlevnějších způsobů mytí vlasů. Hned po water only, ale ta se pro moje háro nehodí :) Kdybych myla žloutkem dlouhodobě, asi by se dostavila přepečovanost, ale na prostřídání je to fajn.
    Sodu s octem jsem zkoušela, sice to myje, ale příliš mě to neoslovilo.
    Musím sehnat březové listí, už jenom pro tu zábavu ze zkoušení nových věcí :) To čerstvé znamená jarní listy, nebo jen čerstvě utržené?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám vyzkoušené jarní a pak usušené jarní, ale dokud listí neopadá, dá se určitě použít celou dobu, co je na stromech.

      Vymazat
  13. Ahoj Cyklistko, díy za pěkný článek. Já jsem teď v prvním týdnu zkoušení bezšamponové metody a to jen s kyselým oplachem. Jelikož se mi nechtělo používat balzamiko (a jiný ocet jsem neměla), udělala jsem si slabou citronádu (bez cukru :) ) a tím splachuju vlasy po umytí vodou. Je to celkem příjemné, ale zatím meju obden. Četla jsem, že přechod trvá 6 týdnů a pak jsou vlasy úplně v pohodě. Tak v to doufám :) Přeju všem hodně úspěchů s přírodním životem :) Gabi

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj cyklistko, chtěla jsem se zeptat, zda jsou po octovém mytí vlasy ve společnosti cítit.....nevím, jak by to probíhalo v mé práci a nechci ani kolegům ani žákům "smrdět" :-).....a jaké zkušenosti máte i vy další dámy a profese?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesmrdí, možná jedině těsně po umytí, takže žádné faux pas nehrozí.

      Vymazat
  15. Ahoj, mám otázku. Je možné, aby soda, popřípadě jablečný ocet vysušovali pokožku hlavy? V podstatě se mi "loupe" celá kůže na hlavě, ale neopadává jako u lupů, jenom je popraskaná a pod ní je další, nová vrstva kůže. Sodu a ocet používám cca půl roku, vlasy se mi neuvěřitelně spravily, ale ta pokožka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja myslim, ze to klidne mozne je. Nevim teda, jak dlouho uz se "svlikas z kuze", ale asi to nebude prechodny stav, pokud to trva pul roku. Asi bych do oplachu prilila trochu vic octa.

      Vymazat
  16. Ahoj. Potrebovala by som poradiť. Skúšam umývanie sódou a octom. Čítala som, že by sa to nemalo používať veľmi často, rozhodne nie každý deň. Moje vlasy sú rovné, rýchlo sa mastia a sú veľmi jemné. Začala som sódu skúšať asi pred 3 týždňami. Po týždni som prestala používať ocot pri každom umytí, pretože som mala pocit mastných vlasov. Ani s čistou sódou nevydržím viac ako dva dni, pričom druhý deň už vyzerajú špinavé. Občas preto ešte použijem prírodný šampón aby som vlasy umyla.
    Môj najväčší problém je vymyť sódu. Ani po opakovanom omývaní sa mi to nedarí a stále mi vo vlasoch ostávajú biele čiastočky. Máte na to prosím nejaký tip? Marťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten ocet je ale prave zapotrebi, jinak se porusi pH kuze. Tri tydny se mi zda jako docela kratka doba na posouzeni, zkus zatnout zuby a vydrzet jeste par tydnu. A neumyvat casto, spis jen treba oplachnout vodou a nechat uschnout.
      Nevim presne, jak sodu aplikujes, ale vtira se jen do pokozky hlavy, ne do delek. Ja mam vlasy vlnite az kudrnate a zadne potize s vymyvanim nemam, proto me napadlo, jestli nahodou sodou nemyjes i delky.

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved. Umyvat musim minimalne obden, inak nevyjdem z domu.. a to znesiem vela :)
      Davam sodu tiez iba ku korienkom. Dala som ju do flase s vodou a do vrchnaka urobila dierky aby som to naniesla rovnomerne. Mozno nemam vychytany pomer. Riedim asi 1:2 (soda:voda). Ked dam iba lyzicu na pohar vody, zda sa mi to malo. Niekde som citala i 1:1. Aky je spravny pomer?
      No kazdopadne este vydrzim, nevzdavam to. Napadlo ma, ze mam mozno poskodene vlasy, preto sa tam soda zachytava. Ale rozhodne to nejde vymyt ani na 5x :(

      Vymazat
    3. Ja se musim priznat, ze spravny pomer soda:voda vubec neresim. Proste aby to pripominalo kasi, pak nabiram zmolky a masiruju do hlavy, vyplachuju vlaznou az studenou vodou. Mozna je to strukturou vlasu, jak hadas.

      Vymazat
  17. Tak, mám nakoupeno, a pokud ještě nelítaš kolem malého cyklisťátka, prosím o radu k octu. Sodu jsem pochopila, to tu rozebíráte, dát jí přímo na kůži, ne do vlasů, pak pečlivě vypláchnout. Pak následuje ocet a ten .. kam??? Taky pokud možno jen na pokožku hlavy? Řekla bych, že jo, když píšeš, že právě ten je potřeba, aby se neporušilo pH kůže. Na druhou stranu vím, že ocet je starý recept pro lesk vlasů, tak jsem zmatená. Ale asi a) je správně, i ocet, tedy ředěný ocet samozřejmě, patří na kůži, že? Díky, Renina Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ocet taky na kuzi, on nakonec stejne stece dolu (a Stazina se dostane Kubovi za zenu)... :)

      Vymazat
    2. :-) Díky za odpověď. A taky si tuhle pohádku pamatuju. Renina Š.

      Vymazat
    3. :-) At jsi se sodou spokojena, Renino!

      Vymazat
  18. Tak jsem asi svůj komentář špatně vložila, raději se ptám ještě jednou :)

    Prosím, ten octový oplach už se tedy vodou neoplachuje?

    A ještě tedy k těm plenkám. Znáš bezplenkovou komunikační metodu? Asi ano :) Je to skvělé a téměř bez plenek :)

    Děkuju za návod na mytí vlasů sodou a octem. Je to prostě nádherně jednoduché, a to mě baví :)

    Krásné Svátky,
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, ten octový roztok už vodou neoplachovat.
      Bezplenkovku znám, signály bývají hodně dobře rozpoznat, ale metodu jsem nezkusila.

      Hodně štěstí v novém roce!

      Vymazat
  19. Ahoj. Mám podobně vlnité vlasy jako ty. Několik měsíců jsem používala balzámovou metodu, ale nebylo to úplně ono, i když proti šamponům to byla změna. Teď jsem si párkrát umyla vlasy olejovým tuhým šamponem, ale jsem docela zklamaná. Zkusím ještě ten ocet a vydržet ;) Chtěla bych vyzkoušet i tu sodu, ale nevím, jestli jak tuhé mýdlo tak soda vymyje z vlasů stylingové přípravky. Používáš tužidlo nebo něco podobného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud stylingové přípravky obsahují složky rozpustné ve vodě, tak si s nimi soda poradí (resp. voda). Jinak to asi pokaždé bude chtít poslední šampon se sulfáty.

      Stylingové přípravky moc nepoužívám, ale můžu doporučít Kinky Curly, Andalou Naturals a něco od Welly. Zalistuj na blogu, o stylingu jsem něco málo psala.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Četla jsem tvůj článek o Kinky Curly, ale mrzí mě, že je těžko k dostání? Můžu se zeptat, kde kupuješ? Nebo nevíš o nějakých stylingových přípravcích běžně k dostání u nás? Než jsem začala s no poo, tak jsem používala pěnu Balea a krém Balea pro vlnité vlasy. Myslíš, že by se s nimi soda poprala? popř. jakým konkrétním lákám se vyhnout? Děkuji

      Vymazat
    3. Kikny-Curly je k dostání mj. na iherb. U nás je k dostání i v kamenných obchodech, nevím však, jak je to v ČR. Složení Baley neznám, ale pokud obsahuje látky rozpustné ve vodě, půjde to v kombinaci se sodou dobře.
      A k tomu stylingu - koukni na Wellu, pěnu a gel, ty by měly být ok (resp. byly před dvěma lety, jestli výrobce nezměnil složení, tak snad i dnes). O stylingových přípravcích jsem psala i na blogu, zalistuj rokem , je to někde zjara myslím.

      Vymazat
    4. Můžu tě ještě poprosit, jestli bys dokázala shrnout, jakým konkrétním látkám nerozpustným ve vodě se vyhnout? koukala jsem na INCI, ale nedokážu tam najít, jestli je konkrétní látka rozpustná ve vodě nebo ne. A myslíš, že by si s těmi nerozpustnými poradila tuhá bylinková mýdla? Předem děkuji.

      Vymazat
    5. Eeh, tak v obou otákách po mně chceš trochu moc. To bych musela prochodit drogérie, pročíst složení dostupných stylingových přípravků, pak zkonzultovat internet a chemické příručky a ještě stvořit vlastní traktát. A protože sama stylingové přípravky nepoužívám, nemám motivaci se za tím pídit. Proč prostě nezkusit sama, co voda/soda/mýdlo vymyje a co ne?
      Druhá otázka je špatně položená - opravdu nevím, jak si s nerozpustnými látkami poradí tuhá bylinková mýdla, když jaksi nemám k dispozici informace o složení tuhých bylinkových mýdel. Navíc nejsem chemik...
      Myslím, že to všechno bereš za špatný konec - chtěla by sis vlasy umývat co nejšetrněji, ale zároveň je obaluješ stylingovými prostředky. Být tebou, přestala bych to řešit, a pokud máš potřebu používat gely, tužidla a pěny a vůbec se nevyznáš ve složení atp., prostě si vlasy dál umývej šampony se SLS/SLES. Budeš je sice vysušovat, ale styling vymyješ dokonale.

      Vymazat
  20. Ahoj Cyklistko a ostatní vlasatice, pro vyrovnání sil přidávám svou chlapskou zkušenost. Nejsem metrosexuál, spíše ražením i životním stylem "lesní muž" ze samoty, vousáč s delšími vlasy. Ty mi po umytí klasickými šampóny všech možných značek vždy děsivě zkrepovatěly a.rozčesání vzniklého superdredu bylo téměř nad lidské síly. Trochu (ale fakt trochu) pomohl kondicionér, ale uznejte, kterého mužského baví trávit čas patláním vodiček na hlavu - chce si prostě vlasy wash and go, umýt a jít. Vysušená kůže hlavy navíc po umytí půl dne svědila a po rozčesávacím mučení jsem pokaždé tahal z kartáče klubko vytrhaných vlasů. Chtěl jsem kvůli tomu po dvaceti letech "háro" shodit a nechat si vojenský sestřih, ale Manitou mi dal oddechový čas - potkal jsem sodu s octem. Už asi rok a půl nepoužívám nic jiného, umytí rychlé, vlasy snadno rozčesám, pokožka hlavy v pohodě, vlasy se mastí mnohem pomaleji, vypadají zdravě a spokojeně a nepadají. Bingo! Jako bonus i ekonomická úspora, soda stojí pár korun a ocet jsem si vyrobil sám z domácích jablek. Přehození výhybky trvalo organismu asi měsíc, ale kůže plesala hned po prvním umytí. Platí vlastní zkušenost - holky, nebojte se a zkuste to samy. K původním chemosajrajtům se můžete vrátit vždycky, ale pochybuji, že to uděláte. Držím palce, Sibiřan P.S. To háro za čas stejně pokrátím :-), ovšem díky octosodě ne kvůli nerozčesatelnosti. Hezký den všem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je myslím v pořadí druhý mužský komentář! Dík za pohled z chlapské strany. Soda + ocet jsou fakt geniálně jednoduché, k šamponům není důvod se vracet.
      Ůplně jsi mě ponoukl zkusit vyrobit vlastní jablečný ocet, uvidíme, jaká bude letos úroda.

      Vymazat
  21. bry vecer ve spolek. nevim si rady s harem, snad nekdo poradi- mam vlnite, necesatelne vlasy, ted po prvnich dvou oplachnutich sodou a octem jsou sice krasne definovane vlny, ale ten zbytek :( u hlavy jakoby mastne a delky jak seno, suche, hrube, jak s litrem laku na vlasy, hnus. celkove mam sice objem a vlny, ale vypada to jako chemlonova paruka, do ktere ani nejde zajet hrebenem, cesani je nerealne. co ted s tim, vic octa? nebo je to normal a upravi se to...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak asi nejdřív zkusit poslední šampon a vymýt případné silikony, sodu + ocet pak při dalším mytí. Jestli nebude vidět změna, tak není problém do délek vetřít trochu kondiconéru. Nebo zvýšit dávku octa, jak píšeš. Hodně štěstí!

      Vymazat
  22. Ahoj Osamělá cyklistko a ostatní čtenářky,
    poradí mi někdo? Už pátý týden jedu v metodě mytí vlasů sodou a oplachování jablečným octem. Vyzkoušla jsem různé koncentrace a trápí mě stále stejný problém: mám rovné vlasy po ramena se sklonem k rychlému maštění a po mytí sodou nemám vlasy nikdy pořádně umyté, vždy tak 1 cm od kořínků dobré, ale zbytek vlasů a hlavně konce (což jsem nikdy nemívala) jsou mastné. Ať vydrbu jenom pokožku hlavu anebo celé vlasy. Těch pět týdnů tedy chodím s neustále mastnou hlavou, což mi už začíná dost vadit, vzhledem k tomu, že sodová metoda je o dost pracnější než mytí klasickým šamponem. Byla jsem odhodlaná vydržet, ale teď mám opravdu sto chutí konečně si vlasy "pořádně" umýt a nechat je někdy rozpuštěné, což teď rozhodně nemohu. Nemáte někdo podobnou zkušenost a radu, jak na to? A dostavoval se u vás efekt úpravy vlasové rovnováhy postupně anebo najednou? U sebe zatím tedy pozoruji pouze změnu k horšímu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Každý to má s vlasy jinak a tak by se nic nemělo brát dogmaticky. Jedna metoda nemusí sedět všem! Svoje vlasy znáš nejlíp - jak popisuješ, mají sklon k rychlému maštění, asi by stálo zapátrat po příčině. A podle toho si upravit i no 'poo. Nikde není psáno, že se musí používat jen soda a ocet. Vždyť si sem tam klidně můžeš umýt vlasy i šamponem/balzámem se složením podle vlastního uvážení.

      Mně třeba ocet a soda přinesly výsledky hned a pořád jsem spokojená. Ale to možná proto, že jsem před tím pár let byla jen na balzámu a přestala jsem si barvit vlasy. Na no 'poo jsem přešla proto, že balzám vlasy hodně tížil a plihly mi po něm, umývání vejci a medem nepřineslo nijak převratné účinky, rasul taky nefungoval v delším měřítku.
      Proč si chceš vůbec mýt vlasy sodou a octem? Co od toho očekáváš? Jaké mají Tvoje vlasy předpoklady? Atd.

      Vymazat
  23. Ahoj Cyklistko,
    diky za nazor. Je pravda, ze mne nejspis soda nesedi (ackoliv na ni spousta mych kamaradek peje ody), takze se vrhnu do hledani jine vhodne metody. Muj nazor je, ze za moji kvalitu vlasu (masteni, plihnuti) muze prave uzivani konvencni vlasove kosmetiky, protoze driv jsem mivala vlasy lepsi. Kazdopadne diky za inspirativni cteni!
    Klara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, a zkoušela jsi šampon se SLS a vymýt zbytky konvenční kosmetiky z vlasů? A až pak bych zkusila sodu. Jinak Ti držím palce v hledání jiné metody, občas trochu trvá, než člověk najde svou ideální péči, hlavně to nevzdat.
      Měj se hezky!

      Vymazat
  24. ahoj cyklistko. Chtěla jsem se s Tebou poradit, jestli nemáš nějaký fígl na lupy. Několik měsíců jsem používala balzámovouu metodu. Teď asi dva měsíce sodu s octem a k tomu tak jednou týdně si vlasy umyji tuhým bylinkovým šamponem. Ale pořád to není ono. Vlasy jsou vlnitější, ale rozlítané na povrchu jakoby chemlonovité. Navíc se mi začly dělat lupy a nevím, co s tím. Ještě to nechci vzdát a vrátit se k šamponům. Nemáš nějaký zaručený způsob, jak se lupů zbavit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, mně na lupy zabral právě ocet, to jsem si vlasy myla ještě klasickými šampony. A taky silný čerrný čaj dobře posloužil.
      Nevím, jak Tvoje vlasy vypadají, ale není ta chemlonovitost zaviněná třeba barvením? Vlas je mrtvá struktura, takže jestli jsi vlasy měla na povrchu chemlonovité, může to být pozůstatek dřívější péče včetně sušení fénem nebo barvení (nebo kombinací obojího), tím chci říct, že soda to nespraví a balzám jen do jisté míry. Jinak vlasy musejí odrůst nebo vypadnout. Zažila jsem to taky, právě proto jsem na balzámu jela tak dlouho, abych se vlasů poškozených melírováním a šampony zbavila.
      Na druhou stranu je pozitivní, že vlasy máš vlnitější, to znamená, že už je nevysušuješ - čili jsi na správné cestě!

      Vymazat
    2. Na ty lupy mě napadlo vyzkoušet třeba ještě citron. No vždycky jsem chtěla mít vlasy hlavně zdravé. Takže jsem se nikdy nebarvila ani nežehlila. Fénovala minimálně. Asi vyzkouším ještě nějakou hydrataci oleji a uvidíme. Každopádně děkuji :)

      Vymazat
  25. Ahojky. Nejdřív bych chtěla poděkovat za tvůj článek. Moc mi pomohl. Chtěla bych se s tebou poradit o barvě na vlasy. Mám takové typické hnědé spíše světlejší vlasy. Vždycky mě lákalo obarvit se na blond, taková ta žlutá přirozená blond ne platinová. Teď bych do toho šla, ale bojím se, abych si vlasy znovu nezničila, když jsem jim vrátila život sodou a octem. Četla jsem tvůj článek o barvení hennou, ale jak získat blond barvu a vlasům neuškodit nevím. Budu ráda za všechny zkušenosti. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že ti článek byl užitečný!
      Přebarvit vlasy na světlou barvu bohužel nejde, musí se nejdřív chemicky zesvětlit vlastní pigment (melír atp.) a pak dát barvu. Takže skrz hennu to nepůjde. Pokud bys chtěla zkusit rostlinné barvy, použij amlu nebo ještě líp rebarborový kořen, ty dodávají žlutější odstín světlým vlasům.
      Přeju ti hodně štěstí!

      Vymazat
    2. Jo jinak můžeš samozřejmě použít citronovou šťávu a sednout si na pár hodin na slunko, ale vyleze z toho s největší pravděpodobností kanárková žlutá.

      Vymazat
  26. Ahoj, mam dve otazky :) 1. S tim octem.... Kolik ho mam dat a jen ho nalit proste na pokozku a nechat byt? Vyzdimat a odejit ze sprchy a nechat uschnout? A 2. Jak casto sodou a octem vlasy myt? Nejdriv treba po tydnu a postupne to prodluzovat nebo jak casto? :) predem diky za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poměr octa a vody může být různý, já dávám půl decilitru do půllitrové lahve a zbytek doliju vodou, oplach už se nevymývá.
      Frekvence mytí je taky individuální, mně stačí 1-2 mytí/týden.

      Vymazat
    2. Aha takze ten ocet se musi redit vodou? :D ja si ho napatlala na hlavu samotnej 😀 nevadi a dekuji za odpoved 😀

      Vymazat
  27. Ahoj, dekuji za super clanky! cerstve pouzivam sodu + ocet a jsem nadsena. Rada bych se s tebou poradila o jine veci. Odbarvuji se leta meliry(blond az bile) a rada bych se vratila k prirode, nenapada te jak proces urychlit nebo nejakym prirodnim barvidlem prekryt osklive odrosty? Rada bych spis svoje svetle vlasy, takze henna asi nebude to prave...Dekuji! lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko! Klasické barvy/přelivu bych se nebála, pokud to bude spíš jednorázovka a nebudeš dobarvovat jednou za měsíc. Ztmavovat je jendodušší než zesvětlovat, pokud barvu opravdu nechceš, zkus černý čaj nebo kopřivu, ale asi to moc nezabere, pokud je rozdíl v Tvojí barvě a melírech několik odstínů. Pokud budeš barvit u kadeřnice, pozor na to, ať nemíchá jednu barvu na oboje: odrosty i melíry, chytne to dost pravděpodobně jinak a bude to strakaté. Ale to dobré kadeřnice vědí...
      Přeju hodně úspěchů a krásné vlasy!

      Vymazat
  28. Ahoj, nemáš tip na zdroj, odkud by se dal sehnat ten pravý kvalitní jíl u nás přímo v té podobě na vlasy? Zatím narážím jen na formu pleťové masky s nějakou přísadou. Díky moc předem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nevím, myslím, že jsem sama měla kliku, že jsem sehnala ten svůj nalámaný rasul v takové kvalitě. Šetřím si ho, protože obchod už ho neprodává.

      Vymazat
  29. Ahoj, koncem ledna jsem se dala taky na no poo metodu, umývám se sodou a octem, ale doslechla jsem se, že dlouhodobé mytí sodou poškozuje vlas. Je to pravda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidne by i mohla, vzdyt soda je lehce abrazivni. Zalezi urcite na tom, jak zurive si clovek sodou drhne pokozku hlavy (a tedy vlas tesne nad korinkem).
      Ja jsem zatim poskozene vlasy nezaznamenala, ba ani roztrepene konecky. Sodu pouzivam asu rok.

      Vymazat
  30. Ahoj :)
    Moje zatím nej no-poo metoda je žitná mouka + kyselý oplach. 2 lžíce mouky smíchám s vlažnou vodou na řidší těstíčko, přidám pár kapiček olivového oleje (fakt to myje :), nanesu, umyju a pak opláchnu roztokem z lžíce jablečného octa. Soda byla ze začátku super, ale po nějakém čase začaly být vlasy zase vysušené a kůže svědivá.
    Mám jemné, rovné vlasy, hodně se mastí a plihnou, kůže je ale vysušená a svědivá, jsem atopička. Většinu šamponů nesnáším, můžu se po nich udrbat. Posun k lepšímu byly bio-šampony a tuhé šampony od Naturinky, ale no poo je lepší. Jen voda mi nefunguje, jiné metody jsem nezkoušela. Chtěla bych ještě zkusit olejové mytí od Hádka.
    Každopádně doporučuju vyzkoušet tu žitnou mouku. Zní to divně, ale funguje to bezvadně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj jsem na tom podobně. Zatím mi nejvíce vyhovuje žitná mouka a ocet. Jen teď mám problémy s konečky. Jsou šíleně suché a tvrdé. Nějaký typ, jak to vyřešit? Zkoušela jsem kokosový olej, ale bohužel ho asi špatně aplikuji, protože u hlavy to mám jak mastňák a konce stále suché. Jsem právě také atopička. Neměla byste nějakou radu?

      Vymazat
  31. Ahoj :)

    Jsem ráda, že máme podobné zájmy a moc ti fandím s no poo. Pokud by holky zajímaly i ostatní no poo metody, postupně píšu na svůj blog také: http://laharonatural.blogspot.cz/ .

    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj :) chtěla bych se zeptat na radu myji jsi vlasy jedlou sodou a jablečným octem ale jsou hrozně mastné :( nevím co dělat. A šampon už používat nechci a tak jsem se chtěla zeptat je asi špatne ze to dělám každý den že ? Jenom že já bez umytych vlasu nevydrzim byli by mastné ještě víc ... Potěšila by nějaká řada :)děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se cyklistce, že se do toho míchám, ale já bych doporučila určitě nemýt každý den sodou a zkusit jinou no poo metodu. Třeba marocký jíl. Jestli máš Báro fb, tak si najdi uzavřenou skupinu no poo cz/sk, tak je spousta rad. Nebo koukni na můj blog, tam jsou i další metody, viz. odkaz nad tebou :)

      Vymazat
  33. Ahoj :) chtěla bych se zeptat na radu myji jsi vlasy jedlou sodou a jablečným octem ale jsou hrozně mastné :( nevím co dělat. A šampon už používat nechci a tak jsem se chtěla zeptat je asi špatne ze to dělám každý den že ? Jenom že já bez umytych vlasu nevydrzim byli by mastné ještě víc ... Potěšila by nějaká řada :)děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý den určitě ne. Při změně holt mazové žlázy blázní, s tím se musí počítat. Byla by chyba jejich činnost podporovat ještě víc drhnutím hlavy každý den. Zkus to vydržet nebo vyzkoušej jinou metodu, jak píše šárka (bohužel je docela velká pravděpodobnost, že se Ti hlava určitý čas bude mastit tak jako tak). Jo a proč nechceš používat šampon?

      Vymazat
  34. ahoj ,vypada to jednoduse,tak to zkusim....jen jsem se chtela zeptat na suseni vlasu - nechavte volne uschnout, nebo fen...asi jit spat s mokrou hlavou neni uplne dobry? a muzu ted tedy rovnou na vodu nebo soda/ocet nebo Balsam najet - nemusim pouzivatk jakysi posledni sampon? diky Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to jednoduše a je to jednoduché. Vlasy nechat volně uschnout, já teda nemám problém chodit spát s mokrýma (vlhkýma). Jestli si chceš být jistá, že ses zbavila silikonů, umyj je pro jistotu šamponem se SLS a pak najeď na sodu.
      Hodně štěstí!

      Vymazat
  35. Možná někomu pomůže postup nanášení sody, jílu, žitné mouky. Nějak mi nešla nanášet kašička ze sody, nedostala jsem ji po celé hlavě a tak používám sypátko (v mém případě nepoužívanou cukřenku) a nasypu do opláchnutých vlasů a pak už postupuji stejně jako s kašičkou.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to s hennou a olejovými zábaly. Používám cca jednou za měsíc vitamínovou hennu (nebarvící), kvůli ochraně vlasů. Tak by mě zajímalo, jestli se mi nevymyje, když budu používat sodu s octem. Taky si na vlasy dávám olejové zábaly (mám hodně vlnité vlasy a žehlím je cca 4x týdně, i když mám kvalitní žehličku od bio ioniku, přece jenom to vlasy vysušuje), tak by mě zajímalo, jestli zábaly vlasům neuškodí (používám kokosový a avokádový olej) a jestli to vůbec půjde vymýt. Předem díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henna a no 'poo se tu už řešily, zkus prolistovat články pod příslušnou záložkou.
      Olejové zábaly sodou asi nevymyješ, zkus použít mýdlo s oleji nebo poslední šampon.
      Zábaly vlasům rozhodně neuškodí víc než žehlička, tepelného poškození bych se obávala mnohem víc.

      Vymazat
  37. ahoj ,já mám zase bezva zkušenost dát sodu rovnou do vody, do malé dětské petlahve s náustkem (jak je tam pojistka proti vylití).Krásně se to tam protřepe ,rozpustí a stříkání na vlasy reguluji mačkáním láhve.Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi, takže dáváš sodu do více vody a je to ok? naplníš si celou lahvičku na řídké stříkání? díky Jana

      Vymazat
    2. ano ,mám delší vlasy a více vody se sodou mi víc vyhovuje.

      Vymazat
  38. Můžu se zeptat ,používam metodu "vejce" a za jak dlouho si mam zas tim mýt vlasy?

    OdpovědětVymazat
  39. Tak já sem taky napíšu svoji zkušenost :)

    Používám metodu jedlá soda + jablečný ocet. Dávám 1 vrchovatou čajovou lžičku jedlé sody do zhruba 1 deci teplé vody, rozpustím a na suhé vlasy aplikuji rozprašovačem, nejdřív ke kůži, pak do délek. Když jsou všechny vlasy namočené, jenom to tak pár vteřin prodrbu a spláchnu vodou. Osvědčilo se mi to víc, než dělat si ze sody kašičku a pak si to do vlasů nějak patlat, jednak jsem spotřebovala té sody zbytečně moc, jednak se mi to hůř nanášelo a různě mi to opadávalo... (rozprašovač je pak nutné propláchnout čistou vodu, aby v něm soda nezaschla). Jablečný ocet mám taky v rozprašovači naředěný 1:1 s vodou, nasprejuji do mokrých vlasů množství, které odpovídá asi tak dvěma polévkovým lžicím. Původně jsem dávala 1 polévkovou lžíci octa do hrnku vlažné vody a vlasy přelévala, ale sprej mi nakonec vyhovuje víc. Vlasy si pak normálně vyfénuju, trvá to o něco déle, asi proto, že je na nich ta přirozená vstvička, která mimo jiné brání vysušování.

    Vlasů mám tak průměrné množství (ne moc husté, ale zase hodně silné až drátovité), rovné, zhruba po ramena. Předpokládám, že hustší a hlavně delší vlasy by vyžadovaly více sody i octa.

    Několik posledních let jsem používala hodně šetrný šampon s bambuckým máslem, opravdu minimální množství, k tomu stejně šetrný kondicioner, ale měla jsem vlasy přesušené, elektrizující, třetí den po umytí mastné a při každém mytí mi hrozně padaly. Zkoušela jsem od mládí všelicos, včetně piva, vajíček, různých těch indických přípravků z mletých rostlin, mytí kondicionérem... ale nic mi nevyhovovalo. O jedlé sodě jsem slyšela poprvé před několika lety, jednou jsem to zkusila a vzdala, protože vlasy byly po umytí "divné". Letos jsem to vykoušela znovu vlastně díky náhodě a tomuto článku http://www.rozhlas.cz/meteor/prispevky/_zprava/vlasy-o-vlasy--1167004 (prof. Vyskočila znám a mám důvod mu důvěřivat, navíc jsem člověk, kterému vyhovuje, když jdou věci vysvětlit vědecky :)). Naposledy jsem použila šampon někdy koncem března/začátkem dubna tohoto roku. Je pravda, že to trvá asi tak v průměru 6 týdnů, než si vlasy zvyknou a přestanou být "divné", ale i tak jsem v tom přechodném období zvládla mýt si je jen dvakrát týdně, jako jsem to dělala předtím s šamponem. Teď po více než 3 měsících můžu říct, že se mi vlasy úplně přestaly mastit, vůbec neelektrizují, ve vlhku nekrepatí, jsou lesklé a na omak hedvábné a jakoby navoskované, "těžké", ale ne zplihlé ani připláclé k hlavě, padání se zerdukovalo na polovinu. Mrzí mě, že jsem tuhle metodu neznala před 20 lety, když jsem byla mladá holka a měla vlasy do pasu.

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za postřehy! Ten článek od prof. Vyskočila znám, zmiňovala jsem ho tu v jednom z prvních no 'poo článků a stejně jako Tobě mě definitivně přesvědčilo racionální vysvětlení.

      Vymazat
  40. Ahoj Cyklistko a ostatní! Co říkáte na tento článek? http://eatlocalgrown.com/article/13831-baking-soda-destroyed-hair.html zní to dost děsivě .... Pěkný den přeje Roo

    OdpovědětVymazat
  41. vzdy som pouzivala prirodne sampony, pripadne tie najjemnejsie. rozhodla som sa metodu vyskusat a tesim sa.
    uz 14 dni striedam sladka voda/ slana voda (morksa sol s levandulou z Mrtveho mora) pripadne si na vlasy pre vonu nastriekam brezovu vodu. po 14dnoch su vlasy sice jemnejsie na dotyk, no kucery krajsie a drzia po cely den, dokonca este lepsie ako pri pouzivani nielen samponu, ale aj otstanych pripravkov.
    uvidim, co prinesie zima, ale som velmi spokojna.
    ake mate skusenosti v zime? nizke teploty- ciapka-kucerave vlasy

    dakujem za tipy

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj, po mytí vlasů sodou a octem mi dost padají vlasy. A po dvou dnech se také začaly více mastit. Je možné že to maštění je způsobeno ono přechodnou fází než si vlasy zvyknou? A z čeho může být to padání? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  43. Chystáte se vyzkoušet i žitnou mouku? Já jsem max. spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Milá Ciklistko a ostatní. z No Poo teprve začínám a tak zkouším ocet + jedlá soda ale časem bych chtěla přejíd jenom na vodu. šampon už nechci používat kvůli atopického egzému jinak díky za článek. Cvrček

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!